VL Wonen
Slaapkamer

Een goed matras uitkiezen doe je zo

De meesten hebben een unieke manier van slapen. Of je nu op je buik, zij of rug slaapt, het is belangrijk dat je een goede matras uitkiest op basis van je slaappositie. Denk na over je favoriete slaappositie, want dat zal een grote rol spelen in de soort en stevigheid van je nieuwe matras. In dit artikel vertellen we je over de verschillende matrassen en de ideale matras voor elke slaaphouding.

De soorten matrassen

Als je onderzoek doet naar een nieuwe matras, is het je waarschijnlijk opgevallen dat de keuzes bijna duizelingwekkend zijn. Een goed begin is om te kijken naar de soorten. Vrijwel alle matrassen die je tegenkomt zullen onder de volgende vijf categorieën vallen: schuim, binnenvering, hybride, latex of luchtbed. Lees je hierop in of ga naar een beddenzaak om het zelf uit te proberen. Zo is Brok Interieur een hoogwaardige beddenzaak in Hengelo die diverse soorten matrassen aanbiedt.

Schuimmatras

Schuimmatrassen zijn volledig gemaakt van schuim, dus zonder springveren. Het biedt drukverlichting en bewegingsisolatie, waardoor het ideaal is voor zijslapers en koppels. Traagschuim wordt het meest gebruikt in deze matrassen.

Binnenveringsmatras

Een binnenveringsmatras heeft een ondersteuningssyteem met springveren en enkele andere lagen. Hoewel de springveren enige ondersteuning bieden, missen deze matrassen vaak drukverlichting. Het slaapoppervlak veert en heeft beperkte bewegingsisolatie. Hierdoor zijn binnenveringsmatrassen ideaal voor buikslapers. Deze matrassen zijn populair onder budgetshoppers door de lage prijs.

Hybride matras

Hybride matrassen hebben twee elementen: een steunkern van binnenvering en een comfortsysteem van schuim. De comfortlagen kunnen schuim of latex bevatten en bieden een mix van vering en contouren met een lage warmteopslag. Hybride matrassen zijn goed voor verschillende soorten slapers, maar voornamelijk voor rugslapers en buikslapers.

Latexmatras

Wanneer alle lagen van een matras gemaakt zijn van latexrubber, noemen we het een latexmatras. Deze bieden optimale veerkracht en duurzaamheid, met matige contouren. Een latexmatras wordt gekozen door diverse slapers, maar zal vooral bevallen als je houdt van een matras die zich aanpast aan je contouren. Is het matras gemaakt van natuurlijke en biologische latex? Dan is het een topkeuze voor milieubewuste shoppers.

Luchtmatras

Luchtbedden zijn gemaakt met een luchtkamer als steunkern. Een pomp, wat bediend wordt met een afstandsbediening, is ingebouwd in de matras om lucht toe te voegen of te verwijderen. Hierdoor kunnen slapers de best mogelijke stevigheid en flexibiliteiten krijgen. Koppels zijn meestal dol op luchtbedden, omdat elke zijde op een andere stevigheid kan worden ingesteld.

Kies op basis van jouw voorkeuren

Nu dat je weet welke soorten matrassen er zijn en welke slaapposities hierbij passen, kun je verder zoeken naar jouw nieuwe matras. Neem verschillende factoren mee in je beslissing, waaronder je budget, lichaamstype en allergieën. 

 

Gerelateerde artikelen

Alle benodigdheden voor het juiste bed

Heren ondergoed maakt je de man

Hoe maak je jouw slaapkamer compleet?

Verschillende matrassen in jouw formaat

De leukste en fijnste vloeren voor in je nieuwe huis

De gids voor ledstrips in slaapkamers