Een dazenvanger inzetten bij een dazenplaag. Een H-trap of een dazenval met een zwart emmer?

Een dazenvanger inzetten bij een dazenplaag. Een H-trap of een dazenval met een zwart emmer?

 

De dazenvanger, Een heel nieuw product op de markt als het om paardenvliegen ( dazen) vangen gaat. Je hoeft ze niet meer weg te houden met zware gifstoffen en pesticiden. Nu pak je het heel anders aan en dat is met de dazenvanger. Een dazenvanger wordt veelal gebruikt voor paarden of ander vee. Omdat vooral in hun omgeving veel dazen rondvliegen. Maar toch word een dazenval ook vaak in de tuin of op het terras geplaatst. Want ook daar, vooral met het warme weer kunnen de dazen echt heel erg irritant zijn en mensen bijten.

 

De dazenval is een eenvoudige en veilige oplossing voor het lokaal bestrijden van bijtende dazen ( zonder bijvangtsen)

Een dazenvanger is de oplossing voor de grote dazenplaag tot de kleine zwerfende daas in uw tuin. Er zijn zo’n 38 dazensoorten in de benelux en een klein gedeelte zorgt voor grote hinder!

 

Werking dazenval 

Maar hoe gaat zo’n dazenvanger nou eigenlijk in zijn werk?

Aan een dazenval zit een grote zwarte bal. Een daas heeft bloed nodig om eitjes te leggen. De daas ziet de bal aan voor een prooi omdat de bal warm is en beweegt. Dazen gebruiken namelijk hun ogen met infrarode waarneming en alles wat beweegt en warm is zien ze als een prooi. ( mensen, paarden, koeien staan meestal op het menu)

De bal van de dazenval wordt heet & beweegt en word daarom gezien als prooi om te bijten.

Als een daas rond vliegt door de lucht zal hij de dazenvanger direct opmerken en er naar toe vliegen, De daas za landen op de zwarte bal en na enkele seconde zal hij opmerken dat er helemaal geen bloed te bijten is. Vervolgens zal hij teleurgesteld omhoog vliegen. Dazen kunnen alleen maar weg ( omhoog ) vliegen. Zo komt de daas in de funnel terecht. Dat is een trechter die boven de zwarte bal zit. De funnel kun je een beetje vergelijken met een lampenkap. De funnel leid de daas omhoog en vervolgens vliegt hij recht het opvangbakje in. Het opvangbakje zit bovenaan de dazenval bevestigd. Middenin het opvangbakje zit een gat. Het is de bedoeling dat de daas in dat gat vliegt. Wanneer ze in het opvangbakje zijn gevlogen is er geen weg meer terug. ( dit heet de H-trap) 

De daas is gevangen en zo kun je de dazenplaag op een snelle manier aanpakken. Het aantal dazen bij u en uw vee zal aanzienlijk minder worden na het opzetten van een dazenval aangezien ze lokaal hun eitjes leggen.

 

Verschillende soorten dazenvallen op een rijtje

  • H-trap dazenval ( Kerbl, Loer, Alcochem, Busse)
  • Lijmvallen ( Sticky Trap, Loer)
  • Sticky Trap budget dazenval ( gemaakt met speciale dazenlijm & een zwarte emmer)

 

Er zijn verschillende merken dazenvallen ( soorten) op de markt welke je kunt kopen. Maar ze hebben ieder de zelfde werking en het zelfde resultaat. Zo heb je de H-trap dazenvanger en de Kerbl dazenvanger. Ze werken beide super en pakken de dazenplaag in een mum van tijd aan. Je hebt ook nog vele andere dazenvangers maar dit zijn de meest gebruikten. Hiernaast heb je ook nog een dazenval die je zelf kunt maken. Hier heb je maar een paar dingen voor nodig. Het begint bij de zwarte emmer. Hierin zit een gat met een koortje eraan waarmee je hem kunt ophangen. Deze dazenval werkt iets anders als de gewone dazenval. Deze heeft namelijk geen opvangbakje. Bij de zelfgemaakte is het nodig om de val in te smeren met lijm. Niet met zomaar lijm maar met echte dazenlijm. Dazenlijm is een speciale lijm voor het maken van dazenvallen. Deze lijm word gemaakt bij Sticky Trap, is eco verantwoord ( niet giftig) en veilig voor overige dieren.

Na het opzetten van deze val zie je al na enkele uren een aanzienlijk resultaat. Wanneer de val helemaal vol zit kun je gewoon weer een nieuwe laag lijm aanbrengen.

  

Op welke plekken plaats je een dazenval ( het plaatsen van de dazenval)

Veel mensen denken dat een dazenval alleen is ontwikkelt voor in het weiland bij de paarden of ander vee. Maar een dazenval kan ook veel voordeel bieden voor in de tuin of nabij het zwembad. Voor een daas is een zoogdier zijn grootste prooi maar mocht hij een mens tegenkomen dan slaat hij deze natuurlijk niet over. Wees daarom de dazen voor en zet een dazenval in je directe omgeving. Ook tijdens een buitenfeestje of een barbecue kun je de dazen te slim af zijn met de dazenvanger. Met het mooie weer wil je natuurlijk gewoon buiten zitten zonder dat je last hebt van die vervelende beesten. Er zijn namelijk ook dazenvangers ontwikkelt voor kleinere gebieden. Deze zijn ideaal voor in de tuin. Maar toch worden de meeste dazenvangers opgezet in het weiland bij de paard.

 

Video over het maken van de Budget dazenval met een zwarte emmer en dazenvallenlijm



 

Hoeveel dazenvangers moet je zetten voor een aanzienlijk resultaat.

Hoeveel dazenvallen je moet zetten ligt er maar net aan hoe groot jouw weiland of gebied is. Het wordt aangeraden om op iedere hectare 1 dazenvanger te plaatsen.  Soms kan je beter 2-3 plaatsen op een hectare en daarmee is de Sticky Trap dazenval ( zwarte emmer) een ware uitkomst.  Zo kun je het aantal dazen fors terugdringen. Als een gebied door groenstokken of houten palen verdeeld is in meerdere percelen, kun je het beste een aantal dazenvangers meer plaatsen. Anders is de kans groot dat de paarden alsnog veel last krijgen van de dazen. Er bestaat nog een andere mogelijkheid maar deze wordt niet aangeraden. Je kunt namelijk de dazenvanger ook met het vee mee verplaatsen maar vaak is bewezen dat dit niet echt werkt.

 

 

https://dazenvanger.nl/dazenval.html

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten