Een betaalbare eigen (prefab) woning bouwen

Als je ooit al hebt gehoord van modulair bouwen dan weet je waarschijnlijk dat deze prefab woningen een stuk goedkoper zijn dan de traditionele woningbouw. In dit artikel leg ik je uit waar je je aan mag verwachten.

Wat is het verschil tussen een prefab woning en klassieke woningbouw?

Een prefab woning verschilt van klassieke woningbouw op verschillende vlakken. Zo wordt de woning in een atelier/fabriek geproduceerd. Van daaruit wordt het dan in grote stukken vervoerd naar de plaats waar de woning gebouwd zal worden. Voor die verplaatsing zijn grote vrachtwagens en hijskranen nodig maar alles kan relatief vlot verlopen.

Wat zijn de voordelen van prefab bouwen?

De twee belangrijkste voordelen van modulair bouwen zijn:

  • De kostprijs: Prefab woningen zijn veel voordeliger om te bouwen. De prijzen variëren uiteraard, net zoals bij de klassieke woningbouw. Je kunt via prefab bouw rekenen op een besparing van ongeveer 25 – 30%. Op dergelijke grote bedragen kan dat dus enorm oplopen.
  • Productietijd: Een prefab woning kan op enkele weken klaar zijn. Zeker als je kiest voor een standaard model, dan kun je bij sommige bedrijven al binnen 3 maanden naar je nieuwe woonst verhuizen.

Maar daarnaast zijn er nog enkele redenen waarom je wellicht voor een prefab woning zou kunnen kiezen. Zoals:

  • Geen vertraging bij prefab bouw door weersomstandigheden: Het weer zou zeer uitzonderlijk moeten zijn om vertraging op te lopen in de bouwtijd. Bij traditionele bouw, kan er bijvoorbeeld in tijdens van vorst niet gewerkt worden. Dat leidt vaak tot vertragingen. Bij prefab bouw heb je daardoor een snellere bouwtijd.
  • Minder kosten: relevant aan de bouwtijd. Doordat er bij prefab bouw een snellere bouwtijd is, zijn er minder personeelskosten. 
  • Grote keuzevrijheid: veel mensen denken dat met prefab woningen, hun keuzes beperkt zijn. Dit is echter volledig achterhaald. Er kunnen enorm veel zaken op maat geproduceerd worden en heus niet alles is massaproductie.

Welke soorten prefab bouw zijn er?

Er zijn 2 grote vormen van prefab bouw technieken:

  • Betonbouw: zeer stevig, goede isolatie op vlak van warmte en geluid, relatief goedkoop
  • Houtskeletbouw: Lichter dan betonbouw en daardoor goedkoper door lagere transportkosten, snel gebouwd, gemakkelijk te bewerken, eenvoudig te verbinden en daardoor kortere bouwtijd…

De keuze die je hierbij maakt zal in grote mate bepalen hoeveel het totale project je kost. Houtskeletbouw is over het algemeen goedkoper dan betonbouw.

Kun je het verschil zien tussen prefab woningen en klassiek gebouwde woningen?

Nee, dankzij de hedendaagse technieken kun je het verschil tussen een prefab woning en klassiek gebouwde woning niet zien. Je zult het wel merken in je portefeuille 😉

Uiteraard moet je bij deze vergelijking, de juiste zaken met elkaar vergelijken. Maar bijvoorbeeld een prefab woning met houtskelet kun je amper onderscheiden van een klassieke woning met houtskelet structuur. Je zult niet inboeten op vlak van veiligheid want ook in een prefab huis kun je een goed huisalarm installeren, geen verschil op vlak van vloeren waar je uit kunt kiezen of extra zaken zoals zonnepanelen of een kelder. Via modulair bouwen is op heden quasi alles mogelijk wat met klassieke bouw ook mogelijk is.

Hoeveel kost een prefab woning?

De prijs van een prefab woning is volledig afhankelijk van je wensen. Zo kun je al een woning vinden vanaf €50.000. Wil je een grotere constructie met een verdieping, dan kan dat vanaf €100.000. Voor een prefab zorgwoning in de tuin, een poolhouse of garage of dergelijke betaal je uiteraard véél minder. Bovendien kun je dergelijke woonunits vaak tweedehands kopen.

Waar kun je een prefab huis kopen?

Er zijn verschillende bouwbedrijven waar je een prefab huis kunt kopen. Het beste bouwbedrijf dat zich specialiseert in modulair bouwen is ModuleHome. Ze bieden een garantie van 10 jaar op al hun gebouwen en elk project kan volledig naar wens aangepast worden. Bovendien zijn ze gekend voor snelle levertermijnen en hebben ze heel wat interessante standaard modellen die zeer snel geproduceerd kunnen worden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten