DIY: Een pendellamp maken

Om de juiste warmte in je interieur te creëren, is een goede verdeling van verlichting belangrijk. Het licht is van grote invloed op de sfeer in je woning. Je kan het prachtig ingericht hebben, maar als de avond aanbreekt en je de felle tl-buizen aan het plafond inschakelt, dan is het ‘weg sfeer’.

Gelukkig kun je je interieur inrichten met de mooiste lampen die op zichzelf al een plaatje zijn om naar te kijken. En met een lichtbron die warm licht geeft, zorg je voor een fijne sfeer in huis. De laatste tijd mag die lichtbron ook steeds meer gezien worden. Een lamp die met een opvallende lampenbol aan een dikke kabel aan het plafond hangt, is een eyecatcher in de woonkamer. Wat de zogeheten pendellamp is, ontdek je hier. En wil je er zelf een maken, lees ook dan vooral verder.

Wat is een pendellamp?

Een pendellamp is een plafondlamp die enerzijds een eenvoudig ontwerp heeft, maar aan de andere  kant juist een statement weet te maken door de opvallende lampenbol en de details in de kabel. Je kunt alle kanten opgaan met de pendellamp, ondanks het minimalistische ontwerp. Dat zit ‘m vooral in de kabel die een groot deel van de uitstraling bepaalt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dik touw dat een industriële en stoere look heeft. Ook kun je uitpakken met kleuren die in de het touw terugkomen en met knooptechnieken die de pendellamp bij elkaar houden. Hoe je deze laatste pendellamp maakt, ontdek je nu.

Wat heb je nodig voor het maken van een pendellamp?

Ben je technisch aangelegd en wil je het zelf eens proberen om een pendellamp te maken? Dat kan als je de volgende spullen in huis hebt:

  • Een lichtsnoer met een stekker en schakelaar die je er eventueel zelf aan monteert

  • Een fitting en trekontlaster

  • Een lampenbol

  • Een stanleymes

  • Een tang

  • Een snoerstripper

  • Een schroevendraaier

  • Een lichtbron

  • Macramé of wol in de gewenste kleur

  • Plakband

Heb je deze spullen in de aanslag, dan kun je jouw eigen pendellamp ontwerpen. Overigens kun je ook een reeks pendellampen bij elkaar ophangen. Denk aan een grote tak boven de eettafel waar de sfeerlampen in diverse afmetingen, lengtes en kleuren naast elkaar hangen.

Het lichtsnoer gebruiksklaar maken

Voor het maken van de pendellamp begin je met het klaarmaken van het lichtsnoer. Dat betekent dat je aan de ene uiteinde de stekker plaatst en aan de andere kant de fitting. Als je wil, kun je bovendien een lichtschakelaar toevoegen die je ergens halverwege de snoer plaatst. 

Pak de snoerstripper erbij en strip de uiteinden van het snoer. Zorg dat het bruine en blauwe kabeltje ongeveer 3 cm uit het snoer steken en strip deze kabeltjes vervolgens om 5 mm van het koper bloot te stellen. Heb je het snoer gestript, dan kun je de stekker en fitting met de schroevendraaier vastdraaien. Als het lichtsnoer klaar is voor gebruik en werkt, kun je verder met het creatieve gedeelte van het maken van de pendellamp. 

Knopen leggen in de pendellamp

Het leuke van het maken van een pendellamp is dat je die helemaal naar wens kunt vormgeven. De keuze voor de kleur en het maken van de knopen zorgen voor de uitstraling van de lamp. Pak het macramé of de wol erbij en begin aan de ene uiteinde. Je kunt de aanzet vastmaken met plakband, zodat je het touw gemakkelijk om het snoer heen kunt knopen. Door het leggen van knopen of het maken van vlechten ontstaat er op den duur een kleurrijke kabel. Kom je halverwege een lichtschakelaar tegen, dan leg je de knopen daar omheen, zodat die vrij blijft om te gebruiken. En nader je het einde van het snoer, dan rond je het vlechtwerk af en maak je een stevige knoop om de kabel op zijn plek te houden. Vergeet het plakband niet te verwijderen.

De pendellamp afmaken met een opvallende bol

De pendellamp is klaar. De laatste stap is de lichtbron erin draaien en de lamp een mooie plek geven. En de lichtbron mag opvallen. Je kunt bijvoorbeeld een mooie grote bol met rookglas kopen die warmte uitstraalt of een vorm nemen die afwijkt van de doorgaans ronde uitvoering. Nu wachten tot de schemering zich aandient en je kunt jouw nieuwe, eigengemaakte eyecatcher zijn werk laten doen. Een stoere en moderne vorm van sfeerverlichting die je interieur afmaakt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten