De voordelen van een groendak

Dit artikel over een groendaken. Wat zijn voordelen daarvan? Maar eerst leggen we uit wat we onder een groendak verstaan.

Wat is een groendak?

Het woord groen van groendak komt van de beplanting die is aangebracht. De dakbedekking verdwijnt daaronder en het dak kleurt erdoor groen. Als beplanting worden meestal vetplanten gebruikt. Vaak is dat sedum. Dat kan lang zonder water, maar kan ook goed tegen een flinke regenbui. Andere geschikte vegetaties zijn gras en een aantal mossoorten. Daarom wordt een groendak ook wel mosdak genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen daken die extensief of intensief zijn begroeid. Bij de begroeiing die tot nu toe is genoemd, praat men van extensieve begroeiing. Als bomen en struiken op het dak worden geplaatst, dan wordt dat met intensieve begroeiing aangeduid.

Voordelen

We zetten hier een aantal voordelen van groendaken op een rij:

  • De begroeiing van een groendak zorgt voor isolatie. Die helpt in de winter om een woning met minder energieverbruik warm te houden. In de zomer houdt een groendak de woning koeler. Dat laatste kan zelfs 5 graden schelen. Maar om misverstanden te voorkomen, een groendak vervangt geen effectieve dakisolatie.
  • Het rendement van zonnepanelen is hoger op een koeler dak. Dus bespaar je meer op je energiekosten.
  • Een groendak houdt bijvoorbeeld 60 – 80% meer water vast dan een dak met bitumen. Dat vermindert de hinder door water.
  • De vegetatie van een groendak werkt als filter voor vuil regenwater, fijnstof en CO2.
  • Een groendak werkt dempend voor geluid dat via het dak naar binnenkomt. De demping hangt af van de dikte van de vegetatie.
  • De vegetatie verlengt de levensduur van een dakbedekking. Die is daardoor beter beschermt tegen UV-stralen en andere invloeden. Die levensduur kan oplopen tot 50 jaren. Dat is het dubbele van een dak met bitumen.
  • Zeker op een stadswoning is begroeiing op het dak een welkome groenvoorziening.

Als je een nieuwe woning duurzaam laat bouwen, dan kan een groendak een goede aanvulling zijn.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten