De sterke drank Sambuca

Sambuca valt onder sterke drank. Een alcoholische drank is sterke drank als er een minimale alcoholpercentage in zit van 15% of hoger. Sterke drank is alleen verkrijgbaar in slijterijen. In supermarkten worden alleen alcoholische dranken verkocht onder dit alcohol percentage zoals wijn en bier.

Sambuca is een alcoholische drank met een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Sambuca is een helder anijslikeur en is vooral populair in Italië. Als Sambuca wordt vermengt met water dan wordt de likeur gelijk troebel wit. Bij bepaalde merken worden er nog extra roma’s toegevoegd aan het likeur. Er is ook zwarte sambuca (Opal Nera), hier geven de anijs en vlierbessen haar typische smaak. Deze wordt het meest ijskoud gedronken. Sambuca wordt ook wel geserveerd met ijsklontjes er bij in. Als de Sambuca traditioneel wordtgeserveerd dan wordt deze met drie koffiebonen in het glas geserveerd. De drie koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. De likeur kan even worden aangestoken om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen. Sambuca kan het best in de koelkast worden bewaard op een temperatuur rond de 7 graden.

De naam Sambuca komt oorspronkelijk van een Arabische term, deze term is waarschijnlijk Zammut wat op een anijsplant-gebaseerde drank was. Maar het is niet zeker of de naam echt van dit woord is afgeleid. De naam kan ook nog wel eens verward worden met vlierbessen dit komt doordat het Latijnse woord voor vlierbessen Sambucus is.

De koffiebonen die in het glas worden gedaan staan dus voor gezondheid, rijkdoem en geluk. Nu kan bij het serveren 2 dingen worden gedaan met het drankje. Het eerste is dat het drankje in de brand wordt gestoken, hierdoor komt de smaak van de koffiebonen afgeven in het likeur. Het tweede is gewoon serveren en verder niks. Volgens Italiaanse traditie zijn 3 koffiebonen in een helderglas een manier voor de gasheer/-vrouw om iets uit te leggen.

Een ander verhaal over de bonen is dat de maffia meer te melden had met de 3 bonen. Als er 3 bonen in zouden zitten dan zou dit betekent dit dat ze tevreden waren, bij 2 bonen moest je gaan oppassen en bij 1 boon kon je beter het drankje opdrinken en gelijk vertrekken en zat er geen boon in dan was het slecht nieuws en kon je het beste het drankje laten staan en gelijk vertrekken.

https://www.horecagoedkoop.nl/voordelige-sambucca