Cv ketel elektrisch

Een elektrische cv-ketel als alternatief

Nederland is een aardgasland en dat maakt het bij het leveren van een energiebron aan onze cv-ketel, zowel qua kosten als rendement, een prima keuze. Hierdoor is verreweg het merendeel van de cv-ketels dan ook gebaseerd op aardgas.

Maar het aardgas raakt op, andere energiebronnen komen boven drijven en langzaam dringt de vraag op of het niet interessant gaat worden een elektrische ketel aan te schaffen. Een goede vraag.

 

Waarom mensen een elektrische cv-ketel hebben

Er zijn twee hele duidelijke redenen waarom mensen geen gebruik maken van een aardgasketel:

 1. Er is geen aardgas voorhanden, bijvoorbeeld als men in een buitengebied woont of op een woonboot

 2. De kosten van elektriciteit kunnen gedrukt worden tot onder het niveau van de kosten voor aardgas

Bij die laatste heb je dan ook weer twee mogelijkheden: door de hoge afname krijg je de energie per eenheid een stuk goedkoper, of je zorgt zelf voor een deel van de elektriciteitsvoorziening

 

De nieuwste ontwikkelingen

We blijven in de tweedeling, want er zijn twee zaken van belang zijn:

 • Het leveren van geheel of gedeeltelijk eigen energie door vooral zonnepanelen, maar ook windenergie

 • De woningen worden zodanig geïsoleerd dat er steeds minder energie nodig is ze te verwarmen

Hoewel er natuurlijk altijd aanloopkosten zijn voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, is het zeker voor de lange duur een optie die de moeite waard is.

En het heeft nog een paar extra voordelen: het is groen, hoewel dat wel weer afhankelijk is van waar de elektriciteit vandaan komt. Maar het veroorzaakt geen uitstoot van CO2, is een eenvoudiger systeem dan aardgasketels en men kan het uitbreiden met vloerverwarming.

 

Aanschaf

Een elektrische cv-ketel koop je niet zomaar. Kosten en woonomstandigheden factoren van belang zijn waar goed over nagedacht dient te worden. Laat u daarom goed voorlichten door de vakkundige mensen van uw cv installateur of kijk eens op de installatievakwinkel.nl.

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/cv-ketels