Alleen wonen een uitdaging of juist niet?

VL wonen

Alleen wonen kan een uitdaging zijn als je bent opgegroeid in een groot gezin of gewoon altijd thuis bent gekomen bij andere mensen. Of je nu sinds kort alleen woont, het uitmaakt met een inwonende partner, je ouderlijk huis verlaat of je huisgenoot achter je laat, wennen aan een lege woning kan een uitdaging zijn of een welkome verandering. Hoe dan ook, het is even wennen, maar de overgang kan zeker de moeite waard zijn.

Voor het eerst alleen wonen

Het is normaal dat je je een beetje nerveus voelt als je een belangrijke verandering in je leven overweegt. Alleen wonen, vooral als het voor het eerst is of zelfs na een overgang, kan een zeer emotionele ervaring zijn. Er kunnen gevoelens van verdriet of eenzaamheid zijn, maar alleen leven kan ook een tijd zijn waarin je leert van jezelf te houden.

Je huis is je toevluchtsoord. Het moet een plek zijn waar je je veilig en op je gemak voelt. Als je met andere mensen samenwoont en je voelt je niet zo, dan is dat een belangrijke aanwijzing dat het tijd is om je eigen plek te krijgen.

Misschien heb je gewoon een sterk verlangen naar meer rust en stilte of voel je dat je je huidige omgeving bent ontgroeid. Misschien vond je het altijd prima om je was met iemand te delen, maar nu stoort het je. Als het lijkt alsof alles wat iedereen in huis doet je irriteert, kan dat een teken zijn dat het ook tijd is om te gaan. Bespaar hen  je ongerechtvaardigde woede, en bespaar jezelf de onnodige kwelling. Het kan ook zijn dat je perfect tevreden bent met je huisgenoten, maar dat je gewoon klaar bent om meer onafhankelijkheid te cultiveren.

Voordelen van op jezelf wonen

Wanneer je een woning deelt met andere volwassenen, deel je vaak ook de kosten. Dit is een van de meest begeerde voordelen van het hebben van huisgenoten of een inwonende partner. Het is veel gemakkelijker voor je financiën.

Er zijn echter ook veel voordelen aan alleen wonen.

1. Je hebt toegang tot sociale tijd zonder er toe gedwongen te worden

Alleen wonen betekent niet dat je eenzaam bent. Je kunt genieten van je eigen gezelschap en genieten van het gezelschap van anderen. Het verschil tussen jou en iemand die met anderen samenwoont, is dat je zelf kunt kiezen op welke momenten je gezelschap wilt hebben.

2. Je hebt je eigen ruimte, en meestal meer van die ruimte

Je bent niet langer gebonden aan een slaapkamer voor privacy en opslag. Als je alleen woont, is het hele huis jouw persoonlijke bubbel. Je kunt doen wat je wilt, waar je wilt. Je bent vrij om spullen te plaatsen waar je maar wilt en naar hartelust te decoreren. Wil je een knutseltafel in de keuken of een extra kledingrek in de woonkamer? Ga je gang. De ruimte is helemaal van jou.

3. Het is machtig

Jij bent de baas van jouw domein. Al jouw beslissingen zijn definitief. Als je alleen woont, neem je meer verantwoordelijkheid op je. Je moet je misschien bekwamen in taken die iemand anders in je huishouden deed, zoals budgetteren, koken en kleine reparaties uitvoeren. Dit kan een ideale situatie zijn om levensvaardigheden te ontwikkelen en te leren op jezelf te vertrouwen.

 

4. Je leert jezelf beter kennen

Als je alleen woont, kun je tijd met jezelf doorbrengen zonder invloed van buitenaf. Dit is wanneer je echt de kans hebt om aandacht te besteden aan waar je bent, wat je nodig hebt, en wat je vreugde brengt. Zie het als ‘inchecken bij jezelf’.

Hoe weet je of het niets voor jou is?

Er zijn voor- en nadelen aan zowel alleen wonen als je ruimte delen met anderen. Kies de woonsituatie die het beste bij jouw welzijn past. Een eigen plek is misschien niets voor jou, en dat is prima zolang je niet in een nadelige relatie of omgeving verblijft om niet alleen te hoeven zijn.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten