5 tips om vocht te bestrijden in jouw badkamer

De meeste vochtproblemen in huis doen zich voor in de badkamer. Logisch, want de dampen van de douche of het ligbad maken de lucht in de ruimte erg vochtig. Als dat vocht niet op tijd weg kan zet het zich vast rond de ramen of op het plafond, waar schimmels kunnen ontstaan. Vochtbestrijding helpt om het probleem te voorkomen. Lees hier onze 5 tips om vocht te bestrijden in jouw badkamer.

Oorzaak van vocht in de badkamer

Een warm bad of douche is heerlijk genieten. Maar de waterdamp die uit het warme water ontstaat kan wel schade aanrichten in je badkamer. De luchtvochtigheid wordt erg hoog en het vocht condenseert op plafonds, muren en ramen.

Als dat overtollige vocht niet op tijd uit de ruimte weg kan, dan blijft de badkamer te lang vochtig en kunnen er op verschillende plaatsen schimmels ontstaan. Meestal zie je die rond de ramen of op voegen en siliconen.

Dat is niet alleen slordig, schimmels kunnen ook gezondheidsrisico’s inhouden. Bovendien zijn ze moeilijk te verwijderen. Met de juiste vochtbestrijding kan je schimmels in de badkamer voorkomen. Wij geven je 5 tips om vocht te bestrijden in de badkamer.

 

Tips voor vochtbestrijding in de badkamer

  1. Laten we beginnen met de meest eenvoudige oplossing: voldoende verluchten. Zet na het gebruik van de badkamer het raam open zodat de waterdamp makkelijk naar buiten kan. Het helpt ook om te verluchten tijdens het douchen, maar in de winter is dit niet altijd aangenaam.
  2. Het nadeel van natuurlijk verluchten via het raam is dat de luchtvochtigheid amper daalt wanneer die buiten ook hoog is. Dan haal je meteen weer vochtige lucht binnen. Dat los je op met een automatisch ventilatiesysteem dat vochtige lucht afvoert en verse lucht aanvoert.
  3. Je kan natuurlijk ook een eenvoudige badkamerventilatie plaatsen. Meestal komt die in de muur of in het plafond boven de douche. Waterdamp wordt dan meteen weggezogen uit de ruimte. Zo’n ventilatie sluit je aan op het lichtnet, maar er bestaan ook modellen met een sensor die op beweging reageert.
  4. Verwarm ook voldoende. In een warme badkamer verdampt het vocht makkelijker. Bij lage temperaturen condenseert het sneller en laat het vochtplekken achter.
  5. Onze laatste vochtbestrijding tip: vermijd vocht-absorberende materialen zoals baksteen of andere poreuze materialen. Die houden het vocht vast in de ruimte. Passen deze materialen toch in de architectuur, dan kan je ze bijvoorbeeld behandelen met een transparante vernislaag. Zo nemen ze geen water meer op.

Vochtbestrijding in de badkamer kan soms heel eenvoudig zijn. Maar het is wel belangrijk dan je het doet om nadien vochtschade te vermijden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten